Gra polega na tym, że podajemy dowolną, wymyślną stronę i zadanie, a osoba poniżej podaje to zdanie z dowolnej książki. Nieraz wychodzą śmieszne, wyrwane z kontekstu sytuację. Podawajcie również tytuły książki, z której pochodzi zdanie :wink:
Mały przykład.
Strona 210, zdanie 5
"-Ja pierniczę, to nie Hogwart-powiedziała Afrodyta "
Dom Nocy - Przeznaczona . P.C. Cast + Kristin Cast
S. King 'Lśnienie': napisał:Danny siedział na brzegu wanny po drugiej stronie łazienki, ze szczotką do zębów w bezwładnej lewej rączce i cienką obwódką spienionej pasty do zębów wokół ust.
S. King - "To" napisał:Nie wiem, dokąd w końcu dotarł, jeżeli w ogóle dopłynął gdzieś dalej - być może znalazł się na morzu i pływa tam po wsze czasy jak magiczny okręt z bajki.
O okręciku, który zniknął George'owi w kanale.
strona 117, zdanie 14
Gemma Twisleton
Rok Nauki : I studencki
Czystość Krwi : 0%
Dodatkowo : vel ENEMA - one man band, prefekt fabularny
J. Bobrowski, M. Wrona "Mitologia słowiańska" napisał:"Tak mnie się zdawało, że we wrzasku potwora znajomy głos poznaję."
Str. 139, zdanie 4.
Xanthea Grey
Czystość Krwi : 75%
Wzrost : 170cm
C. szczególne : wygląda zdecydowanie młodziej niż pokazuje metryka, ma wyraziste oczy, ufarbowane na szaro włosy do linii bioder i bardzo jasną karnację
Pierwsze z brzegu xD John McMurry, chemia organiczna: "Naprężenie steryczne pomiędzy aksjalną grupą metylową i aksjalnym atomem wodoru zlokalizowanym przy atomie węgla, oddalonym o trzy inne atomy węgla, jest identyczne jak naprężenia steryczne w butanie o konformacji synklinalnej."
str. 207, zdanie 10 c:
Blaithin 'Fire' A. Dear
Czystość Krwi : 100%
Wzrost : 160cm
C. szczególne : chuda, opaska na twarzy, blizny, tatuaż, zapach damasceńskich róż
Nie podano strony i zdania :P więc na chybił trafił wybrałam stronę 108, zdanie 8 w książce "Zanim wkroczy specjalista..." A. Wentrych xD
"Staraj się przekazać dzieciom, że udział w grach i zabawach z elementami rywalizacji to przede wszystkim dobra zabawa, okazja do dostrzeżenia własnych postępów, nauczenia się szacunku do innych osób, kształtowania świadomości i pokory wobec własnych "ograniczeń", rozpoznawania mocnych stron i siebie i innych". Hihi, długie i jakże prawdziwe.
Strona 187, zdanie 15
Morgan A. Davies
Rok Nauki : II studencki
Czystość Krwi : 10%
Wzrost : 162
C. szczególne : skórzany plecak, nieodłączne bransoletki
"Możemy powiedzieć, iż w myśl zakazu Pauliego nie może być w atomie dwóch elektronów mających jednakowe wszystkie cztery liczby kwantowe n, l, m, ms, w przeciwnym bowiem razie znajdowałyby się w jednakowym stanie." - W. Kołos, chemia kwantowa
"A zatem istota szara okołowodociągowa jest połączona z układem limbicznym i z podkorowymi ośrodkami bólu." - Bogdan Sadowski, "Biologiczne mechanizmy zachowania się ludzi i zwierząt", rozdział: "Ośrodkowy system tłumienia bólu"
strona 111, zdanie 5
Coraline Harlow
Czystość Krwi : 25%
Wzrost : 170 cm
C. szczególne : niewielki, geometryczny tatuaż na ramieniu
"Duża część uciekła, ale ci, którzy zostali, nie mogli już wyjść, bo na wyjściu stałem ja z maczetą."
Jakub Żulczyk Czarne słońce
strona 193, zdanie 8
Valeria Albescu
Czystość Krwi : 75%
Wzrost : 175 cm
C. szczególne : przenikliwe spojrzenie, bladość, silna obecność pomimo milkliwości, ciężki akcent, blizna po poparzeniu na lewym ramieniu powyżej łokcia