Gra polega na tym, że podajemy dowolną, wymyślną stronę i zadanie, a osoba poniżej podaje to zdanie z dowolnej książki. Nieraz wychodzą śmieszne, wyrwane z kontekstu sytuację. Podawajcie również tytuły książki, z której pochodzi zdanie :wink:
Mały przykład.
Strona 210, zdanie 5
"-Ja pierniczę, to nie Hogwart-powiedziała Afrodyta "
Dom Nocy - Przeznaczona . P.C. Cast + Kristin Cast
Nie chcę wracać do domu drogą, nie chcę ryzykować, że spotkam kogoś ze szkoły, a zwłaszcza Sarę, która oznajmiła mi, że kiedy ja się ukrywałam, ona czytała na temat żałoby i według wszystkich ekspertów jest już pora, żebym zaczęła mówić o tym, co przeżywam - ale ani ona, ani eksperci, ani nawet Gram nie rozumieją.
Moją przyjaźń z Tomem zawsze cechowała pewna dzikość i szaleństwo, było w niej coś maniakalnego, gorączkowego, element niebezpieczeństwa, i chociaż dawna energia nie zniknęła, jej nurt odwrócił się, wysokie napięcie szumiało, ale prąd płynął w odwrotnym kierunku, toteż teraz, zamiast się razem wygłupiać w świetlicy, chciałem wepchnąć mu głowę do pisuaru, wyrwać rękę ze stawu, rozkwasić twarz na chodniku, zmusić go do zjedzenia psiego gówna i śmieci z krawężnika.
Postawiłam namiot, ugotowałam posiłek i zjadłam go, korzystając z luksusu stołu piknikowego, a potem używając czołówki, by oświetlić sobie drogę, poszłam wygodnie wysikać się w latrynie, wróciłam do namiotu i otworzyłam Powieść
Na samym wstępie, zanim jeszcze zbadał siebie i zastanowił się, nieprzytomny i oszalały jak ktoś, kto szuka dla siebie ratunku, usiłował odszukać dziecko, by oddać mu jego pieniądz; potem, gdy się przekonał, że to rzecz niemożliwa, zatrzymał się zrozpaczony.
Victor Hugo, Nędznicy
strona 485, zdanie 7.
Archibald Blythe
Czystość Krwi : 50%
Dodatkowo : zaklęcia bezróżdżkowe, opiekun Gryffindoru
To łatwe - sto powodów zaraz wymyślimy: "Nie ma jej teraz w domu" lub "Jest na spacerze". "Jeszcze śpi", "Nieubrana" albo "Kąpiel bierze". "Teraz jest przy śniadaniu", potem "Nie w tej porze."
Zajmujący kabinę pasażer zapisał w swoim dzienniku słowa, które były parodią Kartezjusza: "Czuję, że jest mi niewygodnie, więc żyję", a potem siedział przez pewien czas z piórem w ręku, nie znajdując nic więcej do dodania.
daję z 9, bo od 9 się zaczyna Makaron dochodził, a Claudio Abbado właśnie w tej chwili doprowadzał Londyńską Orkiestrę Symfoniczną do muzycznej doskonałości.
Tak, wielkie jaszczurki, puzony nad samym brzegiem rzeki, ciągnący się blues, z pewnością drag znaczy jaszczurka czasu, nieskończenie przeciągające się trwanie czwartej nad ranem.
Gra w klasy, Julio Cortazar
ten sam autor - nie liczy się, @Archibald Blythe jasne, że się liczy
Nikt mu się nie oparł, zdrajcy heretycy mu pomogli i wszystko posiadł, wiarę prześladuje, kościoły hańbi, i gdy mu o wolnościach waszych prawicie, on miecz wam pokazuje!
B. Prus napisał:Sklep J. Mincla na Krakowskim Przedmieściu łatwo znalazłem; ale na widok znanych miejsc i szyldów serce zaczęło mi się tak trząść, żem chwilę musiał odpocząć.
Wybrałam sobie taką książkę, że myślałam, że się do 10 jednak nie doliczę... A wzięłam Tori, bo Shane nic nie podał.
"Sługa magii" Mercedes Lackey napisał:Tymczasem Withen, zapukawszy tylko raz, otworzył drzwi i ku własnemu zdziwieniu zobaczył, że Vanyel od dawna nie śpi, jest już spakowany, a teraz ubrany w strój podróżny siedzi bez ruchu z lutnią w dłoni