Jeśli w czasie tworzenia postaci czy grania na forum pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości - o wszystko możesz spytać tutaj. Pisząc w tym temacie, zamiast poprzez prywatną wiadomość do moderatorów, otrzymasz odpowiedź szybciej, ponieważ więcej osób zobaczy twoje pytanie i będzie mogło zareagować.
Autor
Wiadomość
Hariel Whitelight
Rok Nauki : III studencki
Czystość Krwi : 90%
Wzrost : 184
C. szczególne : podobny do Camaela, wręcz myląco gdyby nie oczy i pieprzyk nad górną wargą | pachnie perfumami z nutą sosny | nosi super buty, które tworzą za nim kwiatkowy korowód | zawsze ma kolorowe okularki na nosie
Czy wśród czarodziejów są osoby z tytułami szlacheckimi? Lordowie, baroni, hrabiowie itp.
Camael Whitelight
Wzrost : 185
C. szczególne : tęczówki w kolorze oceanu; bransoletka z morskiego szkła i syrenia bransoleta; zapach Lordków i drzewa sandałowego; tatuaż z Oazy Cudów na łopatce; pierścień kameleona
@Steve Shercliffe, nie, nie ma wśród czarodziejów osób z tytułami szlacheckimi.
Czystość Krwi : 100%
Wzrost : 185cm
C. szczególne : Zawsze ubrany na czarno w strój zakrywający wszystko prócz dłoni i głowy. Prawie nigdy się nie uśmiecha, za to wiele emocji można wyczytać z jego spojrzenia.
W temacie z poradami na początek i FAQ jest punkt, który dokładnie o tym mówi.
3. Jak nauczyć się patronusa? Jeśli minimum 15 pkt w kuferku przeznaczyłeś do kategorii zaklęć, możesz ubiegać się o zdolność wyczarowania patronusa. Uczniowie przebieg swojej nauki opisują w tym temacie, zaś dorośli tutaj. Postać absolwenta szkoły magii mająca 20pkt w Zaklęciach nie musi rozgrywać nauki, może od razu zgłosić się po takową zdolność tutaj.
Oznacza to, że możesz rzucać patronusa, uprzednio zgłaszając się po daną umiejętność w temacie z upomnieniami.
Wzrost : 160cm
C. szczególne : chuda, opaska na twarzy, blizny, tatuaż, zapach damasceńskich róż
C. szczególne : tęczówki w kolorze oceanu; bransoletka z morskiego szkła i syrenia bransoleta; zapach Lordków i drzewa sandałowego; tatuaż z Oazy Cudów na łopatce; pierścień kameleona
She couldn't care less, and I never cared more, so there's no more to say about that.
Nicholas Seaver
Rok Nauki : I studencki
C. szczególne : Zawsze ubrany na czarno w strój zakrywający wszystko prócz dłoni i głowy. Prawie nigdy się nie uśmiecha, za to wiele emocji można wyczytać z jego spojrzenia.
Pytanie trochę banalne, ale zależy mi na usystematyzowaniu przepływu informacji na przygodzie między postaciami i w związku z tym chciałabym założyć dedykowanego temu wizbooka albo wizzengera. Wizzenger chyba ma więcej sensu, ale w związku z tym mam pytanie, czy wolno w nim używać wyłącznie kodu do krótkich wiadomości? Czy mogę tam wstawiać całe strony z kodem z wizbooka, kopie listów itp?
@Nicholas Seaver, wizzenger służy do wysyłanie krótkich wiadomości, kodem zamieszczonym w temacie z informacjami na temat wizzengera, by nie wysyłać listów z jednym, krótkim zdaniem - jest to też szybsza forma komunikacji dla postaci posiadających wizbooka. Do wysyłania listów z kolei należy zupełnie inny temat - sowia poczta. Do każdej formy komunikacji służy poszczególny temat.
Nicholas Seaver
Jak wygląda obecnie sytuacja ze spotykaniem smoków? Bo mam trochę sprzecznych informacji. W ogłoszeniach wisi info " Wciąż należy rzucać kostkami na spotkania ze smokami, szczegóły znajdziecie tym temacie.", więc niby trzeba. Z tego powodu już ze dwa wątki w dziczy ominęłam, bo współgracz nie chciał ryzykować, jeszcze inny się na mnie wkurzył jak się dowiedział po fakcie, że musi rzucać, bo jakby wiedział, to by nie poszedł. Ale z drugiej strony tak jak ten temat wcześniej wisiał wszędzie podpięty, tak teraz jest tylko w tych ogłoszeniach, plus widzę że sporo ludzi te rzuty pomija, nawet modzi i mg, więc to chyba już martwa zasada? Jak to obecnie jest? Bo niektórzy mogliby się ucieszyć z możliwości swobodnego odwiedzenia np strumienia jeszcze we wrześniu. Mi też się zdarzyło kiedyś przegapić, bo tak mało się rzuca w oczy teraz to info, a tbh trochę się zestresowałam bo podobno ktoś mówił, że będą za to ingery xD To jak to teraz jest?
Camael Whitelight
Wzrost : 185
@Nicholas Seaver, rzut na spotkanie smoków w dzikich miejscach nadal obowiązuje. Odpowiedni temat wciąż widnieje w aktualnościach i nie zostało napisane w żadnym w ogłoszeniu, że już nie trzeba. Z nagłówka link zniknął w wyniku pomyłki, która została poprawiona. Rzut przestanie obowiązywać w momencie zakończenia smoczej fabuły i zostanie wtedy wystosowane odpowiednie ogłoszenie z taką informacją. Do tego czasu należy rzucać kostkami zgodnie z tym tematem, nigdzie wcześniej nie pojawiła się informacja, że już nie trzeba.
Czystość Krwi : 75%
Wzrost : 178
C. szczególne : Liczne tatuaże, lewa noga pokryta bliznami po walce z mantykorą
@Yuri Sikorsky ryzyko zawsze jest i trzeba mieć tego świadomość, to w końcu magia zakazana. Jednak na pewno o wiele mniejsze jest w domu bez świadków niż w miejscach publicznych.
Wzrost : 190 cm
C. szczególne : Runiczne tatuaże na torsie, plecach i ramionach. Kilka blizn i oparzeń różnej wielkości, rozłożonych po całym ciele, za wyjątkiem twarzy. Srebrny naszyjnik z zawieszonym na nim pierścieniem.
Hejoszka! Chciałbym zapytać o pewien niuans, jaki znalazłem. W temacie szkolnych drużyn, przy sprzęcie drużyn nimbus 2015 daje bonus +4. Według spisu ta sama miotła daje bonus +6. Który bonus jest tym poprawnym?
@Tancred Seaver szkolny sprzęt z założenia jest non stop używany i w gorszym stanie niż ten nowy, stąd niższy bonus niż ten podany w spisie. Używając miotły drużynowej na meczu daje ona tylko +4, podczas gdy kupiona nowa w sklepie daje bonus +6.
W opisach rodu jest fragment "Poziom czystości krwi dla głównych członków rodu został niezmiennie narzucony (dotyczy on głównych postaci, boczne gałęzie mogą mieć naturalnie inny status)."
Czy oznacza to że biorąc pod uwagę iż mój Steve pochodzi z bocznej gałęzi rodu może mieć 100% czystości krwi?
Christopher Walsh
Wzrost : 183
C. szczególne : Blizna u dołu brzucha oraz niewielka blizna na ręce, blizny na piersi po jadzie akromantuli, ciemnogranatowe blizny na lewym ramieniu; obrączka z czarno-zielonej muszli; runa agliz na lewym nadgarstku
Z uwagi na fakt, że Shercliffowie mają podany status krwi jako 50%, nie ma możliwości, żeby w tym rodzie pojawiła się postać o statusie krwi 100%. Z założenia ród ten nie spełnia wymagań dotyczących czystokrwistości, a zatem ich krew mieszała się z mugolami. Tym samym postać mogłaby mieć maksymalnie status krwi na poziomie 75%.
@Nicholas Seaver w Hogsmeade z założenia domy są niewielkie, ponieważ sama wioska do największych nie należy. Z tego względu nie ma możliwości posiadania wielkiej rezydencji, na której terenie znajdzie się jezioro, nie można też mieszkać na samym wybrzeżu. W opisie mieszkań w Hogsmeade znajdziesz:
W Hogsmeade domy jednorodzinne, znajdują się nieco na uboczu, nieopodal wzgórz i lasów. Są one średnich rozmiarów, a każdy z nich wybudowany jest w stylu wiktoriańskim. Zamieszkane są przede wszystkim przez nauczycieli, bądź właścicieli pobliskich sklepików już posiadających własne rodziny.
Domy jednorodzinne w tym miejscu można zakładać tylko przy al. Amortencji. Teren jednak jest tak niewielki, że nie ma przeszkód byś założył, że twoja posiadłość znajduje się np. 10min od jeziora - w jego pobliżu.
Rok Nauki : IV
Czystość Krwi : 50%
Wzrost : 167
C. szczególne : Na ramieniu ma znamię w kształcie kompasu. Wiecznie uśmiechnięta. Duża szrama na całe plecy.Często można ją zobaczyć z fioletową torbą przewieszoną przez ramię..
hej gdzie jest jakis spis KARTY CZEKOLADOWYCH ŻAB Np: żeby wiedzieć jakie są w poszczególnych kartach. Mam jedna i nie wiem gdzie dodać
★ KARTY WIEDŹM – skompletuj serię pięciu kart “Wiedźm” z Czekoladowych Żab. Co najmniej trzy z nich muszą zostać zdobyte drogą wątków fabularnych i rzutów kośćmi.
Ruby Maguire
Wzrost : 160
C. szczególne : golden retriever energy | irlandzki akcent | duże oczy | zapach cytrusów
Czy jest zaklęcie przeciwne do Vera Verto("zmienia zwierzęta w przedmioty podobnej wielkości, np. szczury w puchary")?
Chodzi mi o zaklęcie, które zmienia przedmiot w zwierzaka (kręgowca lub bezkręgowca). Doszukałam się tylko poniższych zależności i zastanawiam się, czy to przypadkowa luka, czy może celowe pominięcie (np. ze wzlęgu na jakieś zasady transmutacji o których nie wiem xd):
bezkręgowiec -> bezkręgowiec (invertebra vertio)
bezkręgowiec -> roślina/grzyb (invertebranimatum)
kręgowiec -> roślina/grzyb (vertebranimatum)
kręgowiec -> kręgowiec (vertebra verto)
Idąc dalej, czy są jakieś przeciwskazania, żeby roślinę przemienić w zwierzaka? Albo kręgowca w bezkręgowca (lub na odwrót)?
Lockie I. Swansea
Wzrost : 192
C. szczególne : zawsze długi rękaw, nosi bransoletkę z ayahuascą, zapach cytrusowo-drzewny, piżmowy, ziemisty, jest *duży*, mówi z akcentem
Nie wypowiadam się jako osoba odpowiedzialna za realia forum, ale jeśli chodzi o kanon z książek - kiedyś miałam podobną rozkminę. Według kanonu transfiguracja przedmiotu nieożywionego w zwierze jest dużo bardziej kompleksowa, ze względu na to, że organizmy chociażby potrzebują tlenu i wydalają dwutlenek węgla. W fandomie była duża rozkmina, jako, że McGonagal zamieniła biurko w świnię na pierwszym roku i czy dwutlenek węgla wydychany przez świnię, kiedy została zmieniona spowrotem w biurko, nie powinien zmienić się w jakieś drewniane okruchy. Zapytana, nasza kochana autorka J KKK Rowling dała przypis do tego rozdziału:
Cytat:
Several reviewers have asked why dangerous!Transfiguration allows Professor McGonagall to Transfigure her desk into a pig that breathes in oxygen and breathes out a snort of carbon dioxide. So the first answer is that I wrote that in because it was in canon, and didn't realize it was a problem until some reviewers pointed it out. Congratulations, you win. With that said, the obvious retroactive rationalizations are as follows: (1) Professor McGonagall used a specialized Charm rather than free Transfiguration. This is the generic explanation I left open for anything in canon that doesn't fit the rules. (2) For the same reason organisms don't eat their own waste products, pigs don't breathe out anything that'll end up incorporated when another mammal breathes it in. Plants might be in trouble, but not people. (I have no idea whether this is actually true.) (3) Once magic is in the mix, things don't work by reductionist chemistry any more, they work by Forms like the ancient Greeks believed in. Just because the desk has been Transfigured into the Form of a pig doesn't mean that the carbon dioxide breathed out has an actively Transfigured Form; the carbon dioxide has had its own Form permanently transformed by something that was Transfigured, rather than having any change maintained by active magic. Contradicted to some extent by what I had McGonagall say about a constant loss of the body's matter to the atmosphere, but I could always go back and delete that. (4) The first wizards to experiment with Transfiguration didn't realize that there ought to be a problem, so there isn't one.
Pozwala to założyć, że taka transfiguracja jest możliwa, tylko, jeśli jest to specjalistyczne, złożone zaklęcie, a nie zwykła transfiguracja.
Faktem z kanonu jest, że na przykład Lily Potter zamieniła płatek kwiatu w rybę, która była rybą tak długo jak Lily żyła. Nie wiemy jednak, czy to była po prostu transmutacja, czy - tak jak powiedziała J KKK, zaklęcie złożone, bo nic na ten temat nie ma w kanonie (a rozkmina o tym jakie zaklęcia są trwałe po śmierci rzucającego, a jakie nie to zupełnie inny temat).
Wydaje mi się, że można w związku z powyższym założyć, że im bardziej skomplikowana jest transmutacja, tym wyższych umiejętności wymaga i jest bardziej nietrwała, jeśli np. chcesz zmienić puchar w sowę, to pewnie odmieni się ona, jak odleci na jakąś odległość od Ciebie ponieważ jest to zaklęcie nietrwałe.
Jak to jest ujęte w mechanice forumowej zapewne odpowiedzą Ci moderatorzy, ale lubie ten temat i kiedyś go rozkminiałam, więc pomyślałam, że sie wypowiem.
Cleopatra I. Seaver
Rok Nauki : VII
Wzrost : 178 cm
C. szczególne : Egipska uroda | tatuaże | krótkie włosy | złote oczy | biżuteria - naszyjnik ze złotym zniczem